Thursday, January 21, 2016

Simplified Banana-and-Vanilla Pudding/ Deser Waniliowo-Bananowy

Banana pudding is quite a popular kind of dessert. Here is my simplified and lower in calories version of this treat. From time to time, we enjoy it when we finish having our dinner. The dessert is simple but quite tasty too!

Yield: 2

Ingredients:

  • 1 box instant vanilla pudding (5.1 oz / 144g), milk;
  • 1 banana - sliced;
  • round vanilla wafers;
  • 1TBS whipped cream (optional)*.

What to do with it:

1. Prepare the pudding according to the instructions provided on the package (I always add 2 1/2 cups milk instead 3).
2. Chill the pudding in the fridge. Prepare to dessert bowls.
3. Get the pudding out of the fridge. Spread a Tablespoon of pudding at the bottom of the dessert bowl.
4. Place a single layer of wafers on the pudding.
5. Put banana slices on the wafers.
6. Fill the bowl with pudding, put a few wafers at the top.

Note:

* If you wish, you can mix the pudding with some whipped cream. Do it gently, with a spoon, when you the pudding is chilled already.

Bon Appetit!



Pudding waniliowo-bananowy, który jest czymś więcej niż zwykły budyń, to popularny w Teksasie (oraz innych stanach USA) deser. Poniżej przedstawiam jego uproszczoną i mniej kaloryczną od tradycyjnego przepisu wersję. Ten łatwy w przygotowaniu deser, od czasu do czasu, jest elementem finałowym naszego domowego obiadu. Z powodzeniem może być też serwowany jako poczęstunek dla gości.

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 podwójne opakowanie budyniu waniliowego* (te, które kupuję w lokalnych sklepach spożywczych ma 144g), mleko;
  • 1 banan pokrojony na plasterki;
  • okrągłe biszkopty waniliowe;
  • łyżka bitej śmietany (opcjonalnie)**.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu - zawsze dodaję pół szklanki mleka mniej niż jest podane w instrukcji, dzięki temu masa budyniowa jest trochę gęstsza.
  2. Po ostudzeniu wstawiamy budyń do lodówki. Przygotowujemy dwie miseczki deserowe (lub jedną większą).
  3. Kiedy budyń stężeje, wyjmujemy go z lodówki. Rozprowadzamy łyżkę budyniu na dnie miseczki deserowej.
  4. Układamy na tym pojedynczą warstwę biszkoptów waniliowych.
  5. Na biszkoptach układamy plasterki banana (też jedną warstwę tylko).
  6. Wypełniamy miseczkę budyniem, a na wierzchu kładziemy biszkopty waniliowe.
Jeśli mamy jedną większą miseczkę (zamiast dwóch mniejszych), po ułożeniu plasterków banana na biszkoptach, nakładamy na nie warstwę budyniu. Następnie potarzamy czynności: 4 i 5. Dopełniamy naczynie budyniem i dekorujemy biszkoptami.

Smacznego!


Uwagi

* Zazwyczaj używam budyń błyskawiczny, który bezpośrednio po wymieszaniu z mlekiem można wstawić do lodówki. Wszystko zależy od naszych upodobań i jakości budyniu, nie każdy budyń błyskawiczny jest smaczny.
** Jeśli chcemy, by deser był 'bogatszy', po schłodzeniu masy budyniowej mieszamy ją delikatnie z łyżką bitej śmietany. Osobiście jednak nigdy śmietany nie dodaję.

No comments :

Post a Comment